lørdag 5. februar 2011

Møljekalas

Jeg fikk refs av naboen for at jeg hadde lagt ut et bilde fra internet da jeg blogget vårt første møljekalas tidlig i januar.
Så i går kveld føk jeg rundt og fotograferte mens gubben og den gode naboen kokte mølja til fruene sine:)

Rogna er klar til å settes på kok mens leveren renses

Man må være veeeldig nøye når man renser lever
-og det er ikke alle forunt å få lov å gjøre den jobben

Fersk fin torsk fra storhavet (skrei) skal trekkes i lettsaltet vann

Kokkene sjekker om maten er ferdig

Fisk, lever og rogn med kokte poteter, rå løk, flatbrød, rødvin og aquevit
Bon appetit!

Dette må vel kalles for kortreist mat;
Fisket utenfor Senja fredag formiddag
Fra fiskebåten og rett i fiskebaljen på kaia i Kvaløyvågen fredag ettermiddag
Kjørt hjem til Kvløysletta
og tatt rett inn på kjøkkenet for å tilbredes
til et hærlig måltid fredag kveld:))

Imorgen skal vi lage kaviar, eller rettere sagt så er vi allerede igang;

1 kg. rogn skrapes ut av skinnet med en spiseskje
2 sp.skjeer salt + litt salpeter tilsettes -røres godt med mikser
Dette skal stå i 24 timer

2 dl matolje
1 sp.skje sukker
1/2 sp. skje Treeddik (røyksyre)
evt. litt mere salt -røres godt med mikser

Fordeles over i små plastbegre som fryses
Så har man deilig hjemmelaget kaviar ut over våren:)

11 kommentarer:

  1. Heia...ja endeliii,her har vi også gleda oss sånn over et slikt måltid..såå deiligt med ferskfisk,lever og rogn..det hadde vi her på onsdag og det var en etterlengta middag,og som du si..kortreist mat,det sett vi sånn pris på. E e såå takknemlig for at e bor sammen med en kar som lika å dra ut å fiske når han e heim fra fergejobben han har,så e e kokka her.Og kaviar laga e også,synes det e såå lettvint og såå godt...nyydelig!!!Goo helg tel de og dine =)

    SvarSlett
  2. Hihihi! Ja så heldige er vi med den ferske maten ;o)

    Regner med at den smakte godt også, Klem Anna

    SvarSlett
  3. Ser ut som karene koser seg over grytene:)

    SvarSlett
  4. Hmm, nei! Sorry. Med en mor og en uhorvelig mengde med tanter som er nordfra og med sommerhus på Helgelangskysten - så står fortsatt mølje som noe man torturer små barn med. Og tenåringer og voksne. Jeg får fnatt bare jeg tenker på det. Og min familie så ut til å kose seg like mye som din familie - helt sprøtt spør du meg. ;)

    SvarSlett
  5. Nyyyydelig! Og jeg regner med det er ekstra godt når man slipper å lage det sjøl - jeg for min del liker IKKE å rense lever, selv om jeg liker å spise den...
    Ja, vi er heldige som kan nyte kortreist mat. Fredag kom jeg hjem med heeelt ferske reker, direkte fra båten! Nyyyydelig, det òg.
    Ha en fin søndag :)

    SvarSlett
  6. Det ser virkelig godt ut. Ikke vant med slik her sørpå:-)Ha en fin kveld

    SvarSlett
  7. Å herlige MØLJE- mat :o)
    deilig!!
    Klem, Anne:)

    SvarSlett
  8. Dette spiser jeg en gang i året, og det er kjempegodt!....og heldig er dere som får maten direkte fra havet;)
    Ha ei flott uke, klem fra meg;)

    SvarSlett
  9. Så fin beskrivelse! Mølja e bare sååå godt! Har spist det én gang i år, men kan tenke meg ihvertfall en gang til :) Syns jeg drar kjensel på (data)mannen som øser opp fisken :)) Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  10. Hjelp så sulten jeg ble!
    Jeg spiste mølje forrige helg hos svigermor. Det eneste jeg savnet var mager fylt med lever. Nydelig mat!
    Ha en trivelig kveld.

    SvarSlett
  11. Hei og tusen takk for den kjempekoslige hilsen hos meg :).

    Flott dag, ja :), og godt med ferie,, men også godt å komme tilbake.

    Du har vært så flittig med pinnene! Imponert over alt du har laget til allerede i år. Synes også ditt kreative innslag på jobben ble stilig. Artig at du hiver deg til å gjør slikt :).

    Vet du, jeg har også laget hjemmelaget kaviar. Ikke i år, men i fjor. Det var kjempegodt. Kan tenke meg din porsjon blir å smake godt :).

    Må du ha en fin kveld videre. Stor klem :)

    SvarSlett

Jeg setter stor pris på kommentarer fra deg:)
-ris eller ros, alt er like velkomment!